Asuntomarkkinat maailmalla

 

Asuntomarkkinat toimivat hieman eri tavalla maailman eri kolkissa. On mielenkiintoista vertailla asumista eri maissa sekä asuntomarkkinoiden osa-alueita.

Suomessa noin 70 % asukkaista asuu omistusasunnossa ja noin 30 % asuu vuokra-asunnossa. Pääkaupunkiseudulla on suositumpaa asua vuokra-asunnossa kuin muualla Suomessa. Suomessa on todella yleistä ottaa pankkilainaa ja lähes kukaan ei pysty ostamaan asuntoa suoraan velattomana. Suomessa siis köyhälläkin voi olla omistusasunto pankin rahoituksen turvin. Ensiasunnon ostajia tuetaan asuntolainan koroissa, asunnolle voi saada valtiontakauksen eikä varainsiirtoveroa tarvitse maksaa.

Ruotsi on aivan Suomen kaltainen asukkaiden jakaantumisessa omistus- ja vuokra-asuntoihin, sielläkin siis noin 70 % asukkaista asuu omistusasunnossa. Kaupungeissa sijaitsevien asuntojen hinnat ovat nousseet kovasti viime vuosien aikana. Taajama-alueilla puolestaan asuntojen ja talojen hinnat saattavat olla todella edullisia. Ensiasuntoa on vaikeaa ostaa, koska ensiasunnon ostajia ei tueta millään tavalla. Asuntosijoittaminen ei myöskään ole kannattavaa, koska Ruotsissa on vuokrasäännöstely. Tämän takia vuokra-asuntoa on vaikeaa löytää.

Saksassa yli puolet väestöstä asuu vuokra-asunnossa. Omistusasunnon hankkiminen on hieman kasvussa ja viime vuosina yhä useampi saksalainen on alkanut haaveilla omistusasunnosta. Saksassa lainarahoituksen saaminen pankista on helppoa.

Ranskassa enemmistö asukkaista asuu omistusasunnossa. Vuokralla asuu kuitenkin enemmän ihmisiä kuin Suomessa. Ranskassa on vaikeampaa saada lainarahoitusta kuin monessa muussa maassa ja pankit vaativat suuret tulot sekä isot säästöt lainanhakijalta. Yleensä Ranskassa joudutaan hankkimaan lainalle takaajia. Asuntojen hinnat ovat myös kalliita maan yleisen hintatason nousun myötä.

Britanniassa noin 65 % ihmisistä asuu omistusasunnossa. Asuntojen hinnat ovat nousseet siellä viime vuosina rajusti ja kiinteistönvälitys kukoistaa. Lontoossa asuntojen hinnat nousivat jopa kaksinkertaisiksi muutama vuosi sitten, mutta nyt hinnannousu on tasaantunut.

Venäjällä on harvinaista asua vuokralla ja lähes kaikki asuvat omistusasunnossa. Venäjällä asutaan paljon ahtaammin kuin muissa maissa ja useat sukupolvet saattavat asua saman katon alla sulassa sovussa keskenään. Asuntolainojen korot ovat jopa 15 %, mikä aiheuttaa suuria haasteita varsinkin nuorille sekä pienipalkkaisille venäläisille.

Kiina eroaa asuntomarkkinoiden puolesta paljon Euroopasta. Yleensä asunnot ovat velattomia ja lainarahoitus on harvinaista. Kiinan asuntomarkkinoilla ei siis näy pankkikriisit samalla tavalla kuin Suomen ja Euroopan asuntomarkkinoilla.

Intiassa vain harvat asuvat omistusasunnossa. Yleensä asunnot siirtyvät perintönä sukupolvelta toiselle. Intiassa talokaupat tehdään usein käteisellä ja intialaiset eivät mielellään nosta pankkilainaa.  Jos lainaa nostetaan, niin korot ovat todella korkeita, noin 15 %. Intialaisilla on tapana säästää palkastaan asuntoa varten. Intiassa rakentajat myyvät asunto-osakkeita osamaksulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *